maandag 4 mei 2009
Moussaka
Dit Griekse gerecht is zóóóóóó lekker. Het is wel even wat werk, maar het is het absoluut waard. De smaakcombinatie is subliem. Probeer het en ervaar het.
Ingredienten
500 gr aardappelen, in plakjes
100 gr geraspte belegen kaas
25 gr geraspte parmezaanse kaas
2 aubergines
olijfolie
citroensap
Voor de gehaktsaus
400 gr lams- of rundergehakt
6 uien, over de lengte in partjes gesneden
klein blikje tomatenpuree
1 blik gepelde tomaten
4 dikke tenen knoflook, geperst
2 tl kaneel
1 tl nootmuskaat
1 tl chilipoeder
1 tl gedroogde tijm
2 el gedroogde oregano
150 ml droge witte wijn
1/4 bouillonblokje
Voor de béchamelsaus
60 gr boter
80 gr bloem
3 eidooiers
1/2 l melk
50 gr geraspte kaas
1/2 tl nootmuskaat
1/4 bouillonblokje
Bereiding
Gehaktsaus
Bak de gehakt rul. Fruit op hoog vuur in hete olijfolie de uien, knoflook, nootmuskaat, kaneel en chilipeper kort.
Blus met tomatenpuree, laat even intrekken, blus opnieuw met witte wijn, roer aanbaksels goed los.
Voeg toe: gehakt, tomaten, tijm, oregano, ¼ bouillonblokje; breng aan de kook, draai daarna het vuur laag.
Laat verder sudderen op laag vuur tot alle vocht bijna verdwenen is (hoe minder vocht, hoe steviger het gerecht).
Béchamelsaus
Laat de boter smelten in een steelpannetje. Voeg de bloem beetje bij beetje toe en roer goed.
Voeg in een keer een halve liter melk toe, roer los met een garde en breng aan de kook.
Blijf roeren tot het zo dik wordt als een stevige pap, echter niet te dik, dus voeg eventueel melk toe.
Voeg toe: nootmuskaat, ¼ bouillonblokje en kaas.
Klop van het vuur af, voorzichtig en zeer snel de eierdooiers door de bechamelsaus.
Het gerecht
Verwarm de oven voor op 180 graden. Vet 2 grote ovenschalen in.
Snijd de aubergines in plakken van ½ tot 1 cm dik. Besprenkel met citroensap om verkleuren te voorkomen.
Leg dakpansgewijs een laagje aardappelschijfjes in elke schaal. Strooi een klein beetje geraspte kaas eroverheen.
Leg dan een laag aubergineplakjes erop. Verdeel vervolgens de gehaktsaus erover.
Bedek met béchamelsaus en daarover heen een flinke laag geraspte kaas.
Laat 45 tot 60 minuten in de oven garen tot er een gouden korstje ontstaat bovenop.
Moussaka
This Greek recipe is sóóóó good. Really. It takes some time, and it's quite a lot of work. But it's definitely worth it. Try it and taste for yourself.
Ingredients
500 gr potatoes, sliced
100 gr grated cheese, like cheddar
25 gr grated parmezan cheese
2 eggplants
olive oil
lemonjuice
For the meatsauce
400 gr minced lamb or beef
6 onions, sliced lengthwise
small can of tomato purée
1 can of tomatoes
4 fat cloves of garlic, grated
2 tsp cinnamon
1 tsp nutmeg
1 tsp chilli powder
1 tl dried thyme
2 tbsp dried oregano
150 ml dry white wine
¼ stock cube
For the béchamelsauce
60 gr butter
80 g flour
3 egg yolks
½ ltr milk
50 g grated cheese
½ tsp nutmeg
¼ stock cube
Method
Meat sauce
Fry the minced meat until brown, then get out of the pan. Fry in hot olive oil the onion, garlic, nutmeg, cinnamon and chillipepper.
Add tomato purée, stir. Add the white wine, scraping the brown stuff at the bottom of the pan.
Add minced meat, tomatoes from the can, thyme, oregano, ¼ stock cube. Bring to the boil, turn down the heat.
Let simmer on low heat until almost al the moisture has evaporated. The less moisture the more firm the dish.
Béchamelsaus
Melt the butter in a sauce pan. Add flour little by little and stir well.
Add the milk all at once and stir vigorously with a whisk. Bring to the boil.
Keep stirring until the sauce is as stick as porridge. When it gets too thick, add a little milk. Add nutmeg, ¼ stock cube and cheese
Take the pan off the heat and stir in the egg yolks quickly.
Het gerecht
Preheat the oven to 180°C. Line 2 large oven dishes with butter.
Slice the eggplants in slices of ½ to 1 cm thick. Sprinkle some lemon juice over it to stop it getting brown.
Put a layer of potato slices in each dish. Dash with a little cheese.
Put half the eggplant slices on the potatoes. Then add a thick layer of meat sauce.
Add another layer of eggplant slices and then the bechamel sauce.
End with some cheese sprinkled on top.
Cook in the oven for 45 minutes.
Bedek met béchamelsaus en daarover heen een flinke laag geraspte kaas.
Laat 45 tot 60 minuten in de oven garen tot er een gouden korstje ontstaat bovenop.
Labels:
gehakt / minced_meat
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten