woensdag 1 september 2010

Rösti



Ja, ik ben weer terug van vakantie. Ik heb altijd zin om de gerechten die ik op vakantie gegeten heb, zelf te maken wanneer ik weer thuis ben. Ik ben op vakantie geweest in Zwitserland, dus dat wordt Rösti maken.

Helaas kwam ik er thuis achter dat je toch wel een speciale röstirasp moet hebben om de aardappel op de juiste manier te kunnen raspen. Had ik me dat eerder gerealiseerd, dan had ik in Zwitserland geprobeerd er een te bemachtigen. Maar nu is het te laat, want ik ben weer thuis. Ik moet het dus maar doen met een gewone grove rasp, die de sliertjes iets te lang en te dun maakt. Het smaakt echter wel lekker.



Neem 2-3 aardappels en rasp op de röstirasp of grove rasp. Doe de rasp in een kaasdoek of theedoek en pers er zoveel mogelijk vocht uit. Je staat er versteld van hoeveel dat nog is.
Snipper 1 ui en snijd 100 g spekblokjes wat kleiner. Ik heb de ui en spek eerst zachtjes gebakken, maar misschien dat je dit achterwege kunt laten.
Laat de ui en spek na het bakken wat afkoelen en meng het door de aardappel. Verhit wat boter in een koekenpan en doe de aardappelmassa erin. Druk het plat zodat je een koek krijgt. Bak 7 à 8 minuten aan één kant. Keer dan de aardappelkoek om en bak ook de onderkant nog eens 7 minuten tot ze lichtbruin en lekker knapperig is.

Leg er nu wat plakjes tomaat erop, bestrooi met peper (zout is niet nodig omdat de spekjes al zout zijn) en leg er plakjes raclettekaas op (we blijven in Zwitserse sferen) en zet de pan even onder de grill zodat de kaas smelt.

Ik heb het geserveerd met worstjes. Niet geschikt voor als je aan de lijn doet, maar wel erg lekker!

Rösti

Yes, I'm back from vacation. After a holiday I always want to make the dishes I have eaten at my holiday location. This year I have been in Switzerland, so that means making Rösti.

Unfortunately I discovered that you really need a special utensil called a rösti grater (or Röstihobel in the German language) to make the perfect potato shape for this dish. Had I realised that while still in Switzerland, I would have bought one over there. But now it's too late, I'm already home, so I have to make do with a normal coarse grater. It still does taste good however.

Grate 2-3 potatoes (depending on their size) coarsely. Put in a clean teatowel and press as much liquid out as possible. You would be surprised how much that actually is.
Chop 1 onion and cube 100 g bacon.
Fry the onion and bacon softly. (Maybe you can omit the frying, I'll try some other time). Let the onion and bacon cool down a little and mix through the potato.
Heat some butter in a frying pan and put the potato mixture in the pan. Press down with a spatula and fry for 7-8 minutes until lightly browned. Now turn de potato and fry the other side for 7 minutes until brown and crispy.
Top with tomato slices. Season with pepper (salt is not needed for the bacon is already salty) and top with slices of raclette cheese (we're still in Switzerland here) and put under the grill or broiler until the cheese has melted.

I served it with sausages. It's not a dish for people trying to loose weight, but it ís good.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...