zaterdag 14 januari 2012

Kadin budu köfte



Dit betekent Vrouwendijen. Waar zat de kok die dit gerecht bedacht heeft met zijn gedachten? Het is wel duidelijk waardoor de Turkse koks uit het Ottamaanse Rijk zich lieten inspireren! Ik denk dat je er tegenwoordig niet meer mee aan moet komen om een gerecht zo'n naam te geven, dan word je meteen als vrouwonvriendelijk bestempeld. Maar ik vind het wel grappig.



Kook ½ kop langkorrelige rijst (bijv. basmati) gaar.
Snipper 1 ui. Snijd 1 bosje peterselie fijn.

Verhit 1 el olie in een koekenpan en doe de ui er in. Fruit tot ze zacht wordt. Doe 250 g gehakt erbij (runder- of lamsgehakt). Bak het rul tot al het vocht verdampt is. Doe de rijst erbij en meng goed.
Doe alles over in een kom en doe er nog eens 250 g rauw gehakt bij. Voeg peterselie, 1 tl gedroogde tijm, 1 tl komijnpoeder toe. Breng op smaak met zout en peper, en meng alles goed.

Verhit plantaardige olie, genoeg om de balletjes in te frituren.

Maak kleine ovale balletjes van het gehaktmengsel (ca. 5-6 cm doorsnede). Wentel ze door de bloem en dan door losgelopt ei (2 stuks). Laat ze met een paar tegelijk in de olie zakken en bak ze 2 minuten op elke kant, tot ze goudbruin zijn en knapperig. Laat uitlekken op keukenpapier.


Bron:

QR-code
(voor op je mobiele telefoon):







Kadin budu köfte

This means Ladies' thighs. The cook who made up this dish, where were his thoughts? It's clear to me what inspired the Turkish cooks of the Ottoman Empire! Nowadays you don't give a dish a name like this, or you are accused of being misogynistic. But I think it's rather funny.

Cook ½ cup longgrain rice (like basmati). Chop 1 onion finely. Chop 1 bunch of parsely finely.

Heat 1 tbsp oil in a frying pan and add the onion. Fry until soft, ca. 5 minutes. Add 250 g minced beef or lamb. Fry until all the liquid has evaporated. Add the rice and mix well to combine. Transfer to a bowl. Add another 250 g raw minced beef or lamb, parsely, 1 tsp dried thyme, 1 tsp cumin. Season with salt and pepper to taste. Mix well.

Heat enough vegetable oil for deep frying the ladies' thighs.

Make little ovals from the meat mixture (approx. 2-2½ inches diameter). Dip them into flour and then into beaten egg. Lower into the hot oil and deep fry for 2 minutes on each side, until golden brown and crisp. Drain on kitchen paper.

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...