Ik was oude kooktijdschriften aan het doorlezen en kwam dit recept tegen. Het leek me lekker. En het was ook erg lekker. Zachte zalm met een knapperig, pittig korstje. Een heerlijke combinatie.
Maak de marinade.
Meng 1 el Japanse sojasaus, 1 el Shaoxing rijstwijn en 1 el sesamolie. Bestrooi 2 zalmfilets met zout en peper. Bestrijk de zalm met het sojamengsel en laat 20 minuten liggen.
Maak het korstje.
Maak broodkruim van 2 sneetjes oud witbrood.
Snipper het wit van 1 lente-uitje. Snijd het groen in ringetjes.
Snijd 1 rode chillipeper fijn (verwijder eventueel de zaadjes voor minder scherpte).
Snijd 1 teen knoflook fijn.
Meng broodkruim met lente-ui, chillipeper, knoflook, 1 el sesamzaadjes, ½ el sesamolie.
Verhit de grill voor op de hoogste stand. Grill de zalm 3 minuten op een afstand van 15 cm van het hitte-element.
Bestrijk elke zalmfilet met 1 el crème fraîche. Verdeel het mengsel voor het korstje erover.
Verhit nog 3 minuten onder de grill, of tot het korstje lichtjes kleurt. (Maar niet te lang, want dan wordt de zalm droog.)
Ik heb er roergebakken paksoi en puree van zoete aardappel bij geserveerd (recepten volgen).
Bron: | QR-code: | |
Tip Culinair December 2001 |
Salmon with a spicy crust
I was leafing through some old cooking magazines, and found this recipe. It appealed to me because of the contrast of soft salmon with a crunchy crust. And indeed it was a lovely combination.
Make the marinade.
Mix 1 tbsp Japanese soysauce, 1 tbsp Shaoxing rice wine and 1 tbsp sesame oil. Sprinkle 2 salmon filets with salt and pepper. Cover them with the marinade. Let rest for 20 minutes.
Make the mix for the crust.
Make crumbs of 2 slices of day old white bread.
Finely chop the white of 1 spring onion. Slice the green part in little rings.
Chop 1 chilli pepper finely (remove the seeds for less heat if you wish).
Chop 1 garlic clove finely.
Mix the bread crumbs with spring onion, chilli pepper, garlic, 1 tbsp sesame seeds, ½ tbsp sesame oil.
Preheat the grill (broiler) on the highest setting. Grill the salmon for 3 minutes (approx. 15 cm / 6 inches distance from the heat).
Brush each salmon fillet with 1 tbsp crème fraîche (or sour cream). Cover the salmon with the bread crumbs mixture.
Grill for 3 minutes, or until the crust browns a little. (Not too long, though. You don't want the salmon to become dry.)
I served the dish with stir fried pak choi and purée from sweet potatoes (recipe will follow).
Geen opmerkingen:
Een reactie posten