zondag 8 januari 2012

Stoofpeertjes



Dit is een typisch nederlands gerecht. Stoofpeertjes. Ik vind het heerlijk. Het wordt gegeten als een groentegerecht, hoewel het tamelijk zoet is. Je kunt ze in Nederland ook kant-en-klaar kopen, maar ik vind zelfgemaakte veel lekkerder. Je gebruikt er een speciaal soort peertjes voor. Deze kun je rustig even laten liggen: ze worden niet zacht en zoet, zoals handperen, maar blijven hard en moeten gekookt worden om ze te kunnen eten. In Nederland is het bekendste ras Giesser Wildeman. Door ze in een rode vloeistof te koken, worden ze mooi rood. Ik heb een combinatie van wijn en port gebruikt, maar soms wordt ook wel bessensap gebruikt. Je kunt de zoetheid van het gerecht beïnvloeden door meer of minder suiker en meer of minder port te gebruiken. De totale hoeveelheid rode vloeistof is 400 ml. Gebruik je minder port, gebruik dan meer wijn, en andersom.



Neem 6-8 Giesser Wildeman stoofpeertjes, afhankelijk van het formaat. Schil ze. Je kunt ze heel laten, maar ik halveer ze en haal met een meloenbolletjessteker of theelepel de klokhuizen eruit. Daarna halveer ik ze nogmaals en haal de overige ongerechtigheden eraf.

Breng 200 ml rode wijn en 200 ml rode port samen met 40 g suiker in een pan aan de kook en roer tot de suiker is opgelost. Doe de peertjes erbij. Voeg ook de schil van 1 citroen toe en 1 kaneelstokje, 4 kruidnagels en 10 peperkorrels. Doe er zoveel water bij dat de peertjes net onder staan. Laat aan de kook komen, doe het deksel op de pan, zet het vuur lager en laat 30 minuten zachtjes stoven. Haal daarna de deksel van de pan, verwijder de citroenschil en het kaneelstokje. Zet het vuur hoger en laat inkoken tot een dikke stroperige saus ontstaat, die een mooi laagje om de peertjes vormt, en nog nauwelijks vloeibaar is. Waarschuw je tafelgenoten dat ze peperkorrels en kruidnagels kunnen tegenkomen. Deze verwijderen is geen doen, want de saus is zo donker dat je ze niet eens ziet.

Lekker met een biefstukje en gebakken aardappeltjes.


Scan met je smart phone:





Poached pears

This is a typical Dutch dish: poached pears. They are eaten as a vegetable, although it's a quite sweet dish. You can buy them ready made in the Netherlands, but I like them better home made.
A special kind of pears is used for this dish. They don't get sweet and soft, but stay hard. You have to cook them to eat them. The most used kind in the Netherlands is Giesser Wildeman. By cooking them in a red liquid, they turn on a lovely red color. I used a combination of red wine and port, but some use juice of red berries, such as cranberries. The sweetness of the dish can be influenced by using more or less red wine instead of port, and using more or less sugar.



This recipe serves 2. Depending on their size, take 3 to 4 pears a person. (If you are cooking for more persons, up the amount of pears, but don't double the rest of the ingredients.)

Peel 6-8 Giesser Wildeman pears. You could leave them whole, but I halve them, then remove the clock house with a teaspoon. I halve them again and remove the rest of iniquities.

Pour 200 ml red wine, 200 ml red port and 40 g sugar in a pot. Bring to the boil, and stir until the sugar has dissolved. Add the pears. Add the peel of 1 lemon, 1 cinnamon stick, 4 cloves, 10 black peppercorns. Add enough water to cover the pears. Bring to the boil again, cover, lower the heat, and let simmer for 30 minutes. Then remove the lid, increase the heat, and boil vigorously to thicken the sauce. You should end up with a sauce that gives the pears a nice shine, but hardly has a pouring consistency. In my kitchen this took 10-15 minutes, but this can vary depending on your stove and size of your pot.
Remove the lemon peel and cinnamon stick. Warn your guests they can find a peppercorn or clove in their dish. They are very hard to remove, because the sauce is so dark you can't see them.

I served them with a beef steak and fried potatoes.

5 opmerkingen:

  1. In engels klinkt 'poached pears' veel beter dan 'stewed'! Ik vind ze ook heel lekker, ik kook ze heel, toevallig gisteren nog gemaakt!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. O, dank je voor de verbeterde vertaling. Ik heb het aangepast. Lekker zijn ze, hè? Verschilt jouw recept van dat van mij?

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ik gebruik geen port (daarom zijn die van jou zo mooi rood ) wel wijn ( geen suiker met kleurstof! Heb ik gezien ergens) Ook doe ik geen peperkorens bij, wel steranijs. Ik ben overgetuigt- ik ga ze ook als groente proberen!

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ooeps -spelfout overtuigd? Moet het zjn.....

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Hmmm, steranijs lijkt me ook wel lekker. Zal ik ook eens proberen.

    BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...